Her har vi samlet noen av våre favorittoppskrifter. Håper det smaker!
FISK I FORM, 4 porsjoner:
4-500 g fiskefilet
5-6 poteter, 4-5 gulrøtter
1-2 purre, 1-2 paprika
1 liten chilli, 2-3 ts maldon salt
2 ss Villfisken eller Fiskekrydder
Ca 3 dl fløte (ev hvit saus)
Vask og rens grønnsakene, og del potet og gulrot i tynne båter og staver, og purre ca 1 cm biter. Paprika skjæres i biter, og chilli hakkes og strø dette over etter at fiskestykker og grønnsaker er fordelt i ei langpanne ca 25 ganger 35 cm. Strø over krydder og salt, og tøm på fløte.
Settes midt i forvarma stekeovn på ca 200 grader i ca 20 minutter, eller til grønnsakene er møre. En variasjon er å toppe forma med tomatbåter med basilikum eller Provence-krydder , litt ekstra salt og revet ost til slutt.
ELGGRYTE, 4 porsjoner:
Ca 700g flatbiff, smør til bruning
1-2 ts salt, 3 ts viltkrydder m einerbær
2 løk og 3 gulrøtter, 200g sopp
2-3 dl fløte eller rømme
Skjær kjøttet i terninger, brunes i smør i gryta og ha i salt. Legg biter av gulrot, løk, sopp i gryta og la det surre litt. Strø på viltkrydder og tilsett fløte/rømme.
La det putre i 15 min., eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt. Server med potet, potetmos, ris eller brød.
KRYDDERKAKE:
750 g hvetemel og 750 g sukker
6 ts Fjellurt brødkrydder med koriander
4 ts natron
7,5 dl tjukkmjølk og 100 g smeltet smør
Alt det tørre blandes sammen, tilsett smeltet smør og tjukkmjølk. Helles i smurt langpanne, evt. bruk bakepapir. Stekes ved 175 grader i ca 40 minutter, nederste rille.
GLASUR:
60 g smør og1 ¾ dl melis
100 g fløteost
Alt blandes sammen og smøres på avkjølt kake. Strø litt Fjellurt vinternatt eller sommerdrøm over som pynt. Denne glasuren er og fin å bruke på gulrotkaker.
Hvis du vil lage sjokoladekake av denne krydderkaken, kan du bruke 6 ts Fjellurt Røros te og 4 ss kakao i stedet for brødkrydder med koriander. Da vil du få en god kake med myntesmak.
SJOKOLADEGLASUR:
100 g smeltet smør og6 ss melk
4 ss kakaopulver og4 dl melis
Blandes sammen og smøres på avkjølt sjokoladekake. Pynt med sommerdrøm.
URTESUPPE, 4 porsjoner:
2 hardkokte egg
1 liter lys buljong
2– 4 ss Fjellurt krydderurtblanding
2ss smør og 3ss hvetemel
Salt + litt pepper etter smak
2ss fløte
Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med buljong og tilsett krydderurtblanding. Du kan variere mellom å bruke blandingene Fjellurt potetgrønt, kryddergrønt, villsvinet eller turkrydder. La det hele småkoke i 5 minuttet. Smak til med salt og pepper og fløte. Serveres i dype tallerkener med et halvt hardkokt egg i hver porsjon.
BULJONG:
Kok opp 1 liter vann, tilsett lys buljong etter smak. Tilsett så 2 – 3 ss Fjellurt kryddergrønt og la det stå og trekke 15 minutter. Godt å ha med på skituren eller til ferske rundstykker.
URTESMØR:
100 g smør
4 ts Fjellurt kryddergrønt
Bland alle ingredienser godt sammen. Form smøret og la det stå kaldt før servering. Godt på flatbrød, til bakte poteter, pasta og biff.
OVNSBAKTE POTETBÅTER:
8-10 store poteter, ½ dl olivenolje, litt salt
1 – 2 ss Fjellurt potetgrønt eller kryddergrønt
I stekeovn : 180 – 200 grader C i 30 minutter.
Vask potetene godt og del de i båter. Legges i langpanne, olivenolje og krydder strøs over. Stek båtene til de er gyldenbrune på utsiden og myke inni.
RØMMEDRESSING:
1,5 dl rømme og 1,5 dl kefir
litt salt, +ev 1 kløft hvitløk
1 ss Fjellurt spesial, eller fiskekrydder
Alt blandes sammen og brukes ved siden av salater og til pizza. Med Fjellurt fiskekrydder har du en fin dressing til all slags fiskemat.
URTETE:
I tekanne: 2-3 ss Fjellurt teblanding til 1 l kokende vann.
Te i krus: 1 ts Fjellurt teblanding has i teklype eller sil. Hell i kokende vann.
Trekkes i 7 – 10 minutter
Urtene siles i fra og teen kan serveres. Det er godt å søte den med honning, eventuelt stevia.